HTML

Csatornázási program Érden

Érden és a környező településeken EU-s források igénybevételével csatornázási program valósul meg. Az érintett ingatlantulajdonosok létrehozták az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulatot, amelyen keresztül részt vesznek a projektben. A blogban információkat találsz a programról, az aktuális fejleményekről, háttérinformációkat olvashatsz.

Friss topikok

Mi van, ha valaki nem akar fizetni érdekeltségi hozzájárulást? (videólinkkel!)

2009.07.25. 11:11 Simó Károly

A társulat szervezés során több lakossági fórumon felmerült a kérdés: mi a szabály azokra nézve, akik nem akarnak fizetni? Egy hölgy igen határozottan követelte, hogy azoknak az ingatlanára, akik nem akarnak fizetni, azonnal jegyezzen be jelzálogot a társulat. Ezt természetesen azonnal nem teheti meg a társulat. Az igazságosság azonban megköveteli, hogy mindenki, aki tagja a társulatnak, egyformán vegyen részt a közös teherviselésben.

A jogszabályok nem tesznek kivételt azok között, akik részt vettek a társulat alapításában és akik nem (tehát nem írtak semmit alá a szervezéskor). A rendesen és korrektül fizető többséggel szemben méltánytalan és igazságtalan lenne, ha a társulat nem járna el azért, hogy mindenki egyformán fizessen.

Sajnos, sokan vannak, akik arra spekulálnak, hogy majd csak megússzák valahogy fizetés nélkül. Majd nyomást gyakorolnak a politikára, hogy kibulizzák nekik a nemfizetést. A helyzet az, hogy erre nem nagyon lesz lehetőségük. Épp a napokban lepődtek meg egy másik településen a nemfizetők, hogy mivel jár az, ha évekig nem fizetnek (ide kattintva videó!)

Egy másik híradásban is lehet olvasni erről az ügyről. A botrány azonban nem az, hogy a krónikus nemfizetőknek végül fizetni kell, hanem az, hogy még ők méltatlankodnak. Szinte minden társulatnál az első hónaptól kezdve van arra lehetőség, hogy részletekben lehessen fizetni (legtöbbször LTP-s konstrukcióval). Sokan akkor azzal a felkiáltással, hogy "majd akkor fizetek, ha előttem a csatorna" ezt nem veszik igénybe. Vannak olyanok is, akik elkezdik fizetni, majd abbahagyják, mert felülnek a pletykáknak, hogy "ebből nem lesz semmi úgysem!". Tehát mindenkinek van arra lehetősége, hogy kisebb részletekben (Érden pl. havi 2.605 forintonként) befizesse a hozzájárulást.

Majd amikor megépül a csatorna, akkor meglepődve tapasztalják, hogy bizony nincs mese, tényleg részt kell venni a közös teherviselésben. Olyan is van, aki égre-földre esküdözik, hogy ő soha nem hallott arról, hogy lehetett volna részletekben is fizetni. Ilyenkor az sem szokott zavaró tényező lenni, hogy az utcában rajta kívül minden szomszédja hallott és rá is kötött a csatornára...

4 komment

Címkék: csatorna hozzájárulás társulat végrehajtás részletfizetés érdekeltségi kényszerérdekelt

A bejegyzés trackback címe:

https://erdicsatornazas.blog.hu/api/trackback/id/tr721267378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malna 2010.10.04. 17:09:11

SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY MEDDIG KELL FIZETNI A 2605FT-OT, ANNAK AKINÉL NINCS CSATORNA?
KÖSZÖNETTEL

Thebat 2011.09.10. 00:12:40

Én meg azt, hogy hogy a faszba meri magát Megyei Jogú Városnak nevezni egy szarfalva, ahol a vasúton túl északra a vezetés szerint nincs élet, és az utak nagy részén nincs szilárd burkolat. Remélem elbukják az UNIO-s lovét!

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2013.10.23. 13:36:58

elég militáns vagy Simó Úr!
de mi van akkor, ha a kettővel ezelőtti tulajdonos nem fizetett,akkor én miért fizessek 10 év múlva?
azért, hogy legyen tiszteletdíjad a viziközműben?
miért nem hajtják be a régi tulajtól, én nem léptem be semmibe, nem írtam alá semmit, így hogy lehetek tag egy operett társulatban?

Simó Károly 2013.10.23. 14:51:26

Jól értem, hogy a tagsággal járó jogokat szeretnéd élvezni, de a - szintén a tagsággal járó - kötelezettségeket nem szeretnéd teljesíteni?

Ha a kettővel ezelőtti tulajdonos jogutódja vagy (mert nem személyekről szól ez, hanem ingatlanokról), akkor pont azért köthetsz rá a csatornára mert a jogelődöd az általad megszerzett ingatlan okán tagja lett a társulatnak. Tehát a társulati tagok jogosultak tagsági jogviszonyuk nyomán rákötni az elkészült hálózatra, csatlakozási díj nélkül.

Az ugye megvan, hogy amikor vásároltad az ingatlant (vagy egyéb úton megszerezted a tulajdonjogát), akkor nem csak a jogokat vetted át, hanem a kötelezettségeket is? Tehát ha ő nem fizetett, akkor jogutódként neked kell fizetni. Ha ő nem tájékoztatott téged erről a fizetési kötelezettségről, akkor perelheted az eladót, mert megtévesztő nyilatkozatot tett irányodba az adásvétel során.

Egyébként meg 2008 óta minden hónapban 0 azaz nulla forint a tiszteletdíjam a víziközmű társulatban. Az Intéző Bizottság és az Ellenőrző Bizottság tagjai valamint a küldöttek társadalmi munkában végzik ezt a tevékenységet, ezért nem kapnak tiszteletdíjat. Úgyhogy nem erre kell a pénz. Arra kell, hogy legyen csatorna. Neked és a másik 17.000 ingatlantulajdonosnak.
süti beállítások módosítása