HTML

Csatornázási program Érden

Érden és a környező településeken EU-s források igénybevételével csatornázási program valósul meg. Az érintett ingatlantulajdonosok létrehozták az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulatot, amelyen keresztül részt vesznek a projektben. A blogban információkat találsz a programról, az aktuális fejleményekről, háttérinformációkat olvashatsz.

Friss topikok

Hogyan dönt Brüsszel a nagyprojektekről?

2009.04.02. 13:26 Simó Károly

Most olvasom, hogy a decemberben Brüsszelbe kiküldött nyíregyházi csatornázási projekt másfél-két hónap múlva már megkaphatja a brüsszeli jóváhagyást. A korábban kiküldött békéscsabai csatornázási projekt pedig már az értékelés utolsó szakaszában van.

Ezek jó hírek, ugyanis úgy tűnik,valóban igyekeznek az EU-nál is a lehetős leggyorsabban a végére járni a nagyprojekteknek, beválik a hazai szakemberek korábbi „jóslata”, miszerint várható, hogy fölgyorsul a döntéshozatal.

A nagyértékű projektek esetében az eljárásrend a következő:

1. A projektgazda (Érd esetében a három önkormányzat által alakított társulás) benyújtja a pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ). Az NFÜ értékeli a pályázatot, majd a döntésre a kormány elé terjeszti. Ez általában a pályázat befdásától számítva 120 nap alatt meg kellene történjen. Az azonban elő szokott fordulni (a tavaly sokkal ksiebb projekteknél is előfordult), hogy a határidőket nem tartják be, pár hónap csúszás előfordulhat.

Az érdi projekt jelenleg ebben a szakaszban van.

2. A kormánydöntést követően (kb. 1-2 hónap előkészítés után) a projektgazda és az NFÜ képviselői aláírják a támogatási szerződést. E támogatási szerződés azonban csak akkor lép hatályba, ha azt Brüsszelben az EU Bizottság is jóváhagyta. Ezért el kell küldeni Brüsszelbe.

3. A brüsszeli értékelési folyamat elvileg három hónap, de mindig szoktak tisztázó kérdések érkezni, amelyek elvileg "megállítják az órát". Ezért reálisabb a 4-5 hónapos értékelés.

Mindezeket figyelembe véve, ha a kormány május-júniusig meghozza a támogatásról szóló döntést, év végére meg lehet Érd esetében a jóváhagyás.

Az elején említett többi projekt életútját nézve reálisnak tűnik.

Update: Azóta már kiderült, hogy jóvá is hagyták a békéscsabai projektet.

Szólj hozzá! · 3 trackback

Címkék: pályázatok eu környezetvédelem nfü csatorna keop városfejlesztés közmű csatornázás nagyprojekt

A bejegyzés trackback címe:

https://erdicsatornazas.blog.hu/api/trackback/id/tr721041759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az EU Bizottságnál a pályázati anyagunk! 2009.07.25. 12:36:04

Eddig minden abban az ütemezésben történt, ahogyan azt 2007 elején magunk elé kitűztük. Időben sikerült megalakítani az önkormányzati  Társulást, majd a  viziközmű társulatokat. Időben összeállt a pályázati anyag és benyújtásra került 2008 végén. Ezt k...

Trackback: Csatornázási program Érden 2009.06.24. 21:12:19

Újabb csatornázási projektre jött meg a brüsszeli IGEN!Nyíregyházán 12,7 milliárd forintos szennyvízfejlesztési program indulhat-jelentették be ma a kormányszóvivői tájékoztatón. Pörög tehát az EU-s döntéshozatal. A nyíregyházi projektet decemberben kül…

Trackback: Csatornázási program Érden 2009.06.24. 21:12:02

Nyíregyházán 12,7 milliárd forintos szennyvízfejlesztési program indulhat-jelenteték be ma a kormányszóvivői tájékoztatón. Pörög tehát az EU-s döntéshozatal. A nyíregyházi projektet decemberben küldték ki Brüsszelbe, ez azt jelenti, hogy 6 hónapos át...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása